Térinformatikai tudásbázison alapuló adatok keresése az Interneten

Köles László

AXIS Consulting Kft

8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. 14

Tel: (22) 517 630

E-mail: kolesl@axis.hu

 

 

 

 

Az IKTA-3 projekt keretében kezdte meg az elérhető térinformatika adatok hatékony keresését támogató rendszer fejlesztését az AXIS Consulting Kft. és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kara.

 

 

Axis Consulting Kft

8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

 

NyME Geoinformatikai Főiskolai Kar

8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.

 

A rendszer célja hatékonyan kiszolgálni interneten keresztül a térinformatikai adatok lehetséges felhasználói körét. Ebben a körben a regionális feladatok tervezőivel, végrehajtóival, önkormányzatokkal, nagyobb területet érintő munkák felelőseivel (árvízvédelem, környezetvédelem…), intézményekkel számolunk.

 

A rendszer egyben lehetőséget biztosít térinformatikai adataik értékesítésében azok számára, akik valamilyen mértékben rendelkeznek értékesíthető térinformatikai adatokkal.

A térinformatikai adatokra vonatkozó metaadatok felvitelére, karbantartására szintén interneten keresztül van lehetőség un. adatgazdai felületen, mely biztosítja a folyamatos aktualitást, és a gyors, párhuzamos adatbevitelt.

 

A lekérdezéshez külön felület van, melyen keresztül az adatok nem módosíthatók.

A lekérdezéshez a keresett adatok térbeli elhelyezkedése grafikus felületen jelölhető ki.

Az adattartalomra, és pontosságra vonatkozó feltételek akár térképi elem szinten is megadhatók. Gyakran viszont lényegesen gyorsabb a feltételt az alkalmazott technológia kijelölésével megadni, mely a tartalmat és pontosságot egyértelműen meghatározza.

A keresett munkarészek elkészítésének dátumára intervallum megadásával lehet feltételt előírni.

A térinformatikai adatok megjelenési formájára ugyancsak megadható feltétel. Ha kívánt formában nem áll rendelkezésre adat, lehetőség szerint a rendszer javaslatot ad a szükséges, és lehetséges konverziókra.

 

A térinformatikai adatok fogalomkörére, és azok tagolására jelenleg több javaslat is van. A rendszer ezért támogatja a különböző tagolású javaslatok szerinti keresést is.

A rendszer konzisztenciájának, és hatékonyságnak fenntartása érdekében bizonyos kód rendszerek csak a rendszergazdai felületen érvényesíthetők. Ilyenek a szabvány javaslatok, szabványok, technológiák. Az adatgazdák ezekre csak javaslatot tehetnek, s felülvizsgálat után a rendszergazda érvényesítheti ezen adatokat.