Önéletrajz

 

 

 

 

Szabó Gyula mk. ezredes

 

Született: 1951. 07. 24-én Hódmezővásárhelyen.

 

Iskolai végzettségei:

       1972 Felsőfokú Földmérési Technikum, Székesfehérvár

       1973 földmérő üzemmérnök (Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérő Főiskolai Kara),

       1983 okleveles földmérőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar),

       1993 Zrínyi Miklós Katonai Akadémia anyagi-technikai szak,

       2001 Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezérkari Tanfolyam.

 

Szakmai pályája:

1972-ben, az MN Térképészeti Intézetben topográfus tisztként kezdte hivatásos katonai szolgálatát.

1973-ban az akkor alakuló Térképező zászlóalj helyszínelő alcsoport parancsnok, majd 1981-től a geodéziai csoport parancsnoka.

Idő­köz­ben, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán Geodéziai Alaphálózatok szakon okl. földmérő­ mér­nö­ki vég­zettséget szerez.

A csapatok térképészeti és geodéziai biztosításában valamint a kiképzésben szerzett gyakorlati és elméleti ismeretei hasznosítása érdekében 1984-ben az MN Térképész Szol­gá­latfőnökség kiképző főtiszti beosztásába helyezték át.

1989-ben az akkor szervezetileg és feladatrendszerében is kibővült MN Asztrogeo­dé­ziai Állomás parancsnokává nevezeték ki.

Az Asztrogeodéziai Állomás szervezetének megszüntetése illetve feladatainak és személyi állományának részben az MH Térképészeti Intézetbe történő integ­rá­lása után 1991-től az intézet pk. tudományos helyettese.

A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia hadtudományi tanfolyamán folytatott ta­nulmányait követően, 1993-ban újból az MH Térképész Szolgálat­fő­nök­ségre került, majd 1994-ben az MH térképész szolgálatfőnök-helyettessé nevez­ték ki.

Az MH Térképész Szolgálatfőnökség és alárendelt szervezeteinek 1996. január 1-jei összevonását követően- az MH Tóth Ágoston Térképészeti és Katonaföldrajzi Intézet parancsnokhelyettesi, MH térképész szolgálatfőnök-helyettesi beosztást látta el.

1999. december 1-je óta a Magyar Honvédség Tér­ké­pész Szolgálat főnöke.