Fejlődési lehetőségek a földügyi informatikában korszerű térinformatika alkalmazásával

Domokos György, ESRI Magyarország Kft.

 

GIS OPEN 2002 konferencia

a GEO főiskolává válásának 30. évében

Székesfehérvár, 2002. március 11-13.

 

Tisztelt résztvevők! Napjainkban a földüggyel foglalkozó szakemberek számára egyre tisztábban körvonalazódik a válasz a földügyi adatok felhasználóinak növekvő mennyiségi és minőségi igényeire. Ezek az igények a korszerű informatikai szolgáltatások által és bizonyos szemléletbeli változtatás után elégíthetőek ki. Azért is indokolt ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert a földhivatalok úgynevezett számítógépesítése mintegy 10 évvel ezelőtt indult el, és ezalatt az idő alatt jelentős fejlődés történt az informatika teljes spektrumában (beleértve a térinformatikát is), amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mivel itt egy sajátos informatikai rendszernek egy országos szervezetben (hálózatban) való alkalmazásáról van szó, a rendszerelemzési-tervezési módszerek (pl. SSADM) adaptív használata ajánlatos.

A helyes stratégia kidolgozására először alapos elemzésre van szükség. Azaz, mire is van igény, azt hogyan lehet ésszerűen (hatékonyan, gazdaságosan) kiszolgálni. Az igényeket fontosságuk alapján célszerű rangsorolni. A fontosság persze nézőpont kérdése. Nem lehet minden esetre előre felkészülni. Ami egy felhasználónak adott esetben nagyon fontos, az lehet, hogy egy olyan komplex valami, amit csak különleges módon lehet előállítani, szolgáltatni. Ebből következik, hogy ki kellene alakítani egy olyan szolgáltatás választékot, amelyben megtalálhatók az ingyenes egyszerű, az olcsó tömeges, az értékes ritka, valamint a teljesen egyedi, speciális termékek.

Az igényelemzéssel egy időben szükséges a jelenlegi helyzet reális értékelése is. Azaz milyen erőforrások (emberi és tárgyi /berendezések, eszközök, adatok …/) állnak rendelkezésre, illetve várhatóan mi a fejlesztés minimális és optimális feltételrendszere.

A földügy által szolgáltatott adatok tekintetében megállapítható, hogy felemás helyzet alakult ki. Egyfelől míg a tulajdoni lap adatok digitális formában, adatbázisban teljes körűen rendelkezésre állnak, addig a digitális nyilvántartási alaptérképek nagyon alacsony készültségi fokban (a kataszteri program minden tiszteletre méltó erőfeszítése ellenére) érhetők el. Másfelől van nem túl régi, az egész országot lefedő közepes méretarányú (1:30.000) légifénykép sorozat, digitális 1:50.000-es (DTA50, HM Térképész Kht.) és 1:100.000-es (DTA100, FÖMI) vektoros (és részben szkennelt) topográfiai térképállomány is. Ezenkívül több magánvállalkozás kínál úgynevezett geokódolásra alkalmas különböző digitális térképeket (~1:10.000-50.000). Most itt megállnék a helyzetelemzésben, és nem mennék bele annak a dilemmának a boncolgatásába, hogy mit jelent a földmérési törvény előírása a Polgármesteri Hivataloknak, a térinformatikai rendszerük alapjával kapcsolatban.

Az előbbiek alapján logikusnak látszik a következtetés, hogy a nagyméretarányú digitális térképkészítés meggyorsítása mellett, a meglévő értékek jobb hasznosítása nagyon fontos. Sőt ez utóbbi segítheti az előbbit is. Ebben van, lehet nagy szerepe a korszerű térinformatikai technológiáknak.

A következőkben vázolandó technológiák segíthetik a hatékonyabb alaptérkép előállítást, felhasználást, valamint a már meglévő adatok szolgáltatását, forgalmazását.

Elsőként ismertetném a geo-adatbázis fogalmát. Ez tulajdonképpen a digitális térkép szabványos relációs adatbázisban való létrehozását, tárolását és kezelését oldja meg. A geo-adatbázis több szempontból is nyitott és rugalmas megoldást jelent. A mai korszerű relációs adatbázis kezelőrendszerekben (ma már a tulajdoni lap adatok is ilyenben vannak) különböző sajátos adatmodelleket is le lehet képezni. Ilyen lehet a digitális alaptérkép is. Természetesen az adatbázis a folytonos térkép (szelvényezéstől mentes) kezelését is nyújtja, beleértve az egyes objektumok logikai kapcsolatának szabályrendszerét is. Ez a környezet ugyanakkor lehetővé teszi az egyéb kapcsolódó attributív adatok (táblázatok, képek, rajzok, iratok …) integrált használatát is.


 


További előnyök is adódnak a geo-adatbázis megvalósításából. Ilyen például az egyidejű több párhuzamos felhasználó tranzakcióinak kezelése (lekérdezések, módosítási igények, változásvezetések, ellenőrzések, archiválás), vagy a különböző egyéb szabványok (SQL, OGC) szerinti megfelelés kialakítása.

A nemzetközi különböző kataszteri alkalmazások megvalósításában is elismert Leica Geosystems (a svéd Lantmäteriet és az ESRI, Inc. együttműködésével) mintegy három éve kezdte el kifejleszteni új generációs termékét, az ArcCadastre-t, mely szintén a geo-adatbázis koncepcióra épül. Ez az alkalmazás az ArcGIS szoftvercsalád összetevőiből, az ArcObjects-ből kialakított igazi térinformatikai megoldás, mely alkalmas a felhasználói igényekhez igazítottan, mind a kataszteri, mind a topográfiai termékek előállítására, karbantartására (változásvezetésére) és szolgáltatására. A fejlesztésben 30 programfejlesztő, összességében több mint 70 német, svájci és svéd szakember vett részt. Az alkalmazás lehetővé teszi a sajátos, egyedi kényszerpályás munkafolyamatok kialakítását és használatát. A folyamatok és az adatrendszerek kapcsolatainak modellezéshez a széles körben elterjedt UML (Universal Modeling Language, szabványos egységes modellező nyelv) használható.

Az alap adatmodell a következőképpen lett kialakítva:


 


Hazai viszonyok között, kevésbé komplex és általános célú alkalmazás kifejlesztése ugyanezekkel a fejlesztői eszközökkel viszonylag gyorsan használható terméket eredményezne.

 

Addig is, amíg az integrált, komplex földügyi rendszer el nem készül, lehetőség van egyéb hasznos szolgáltatások bevezetésére. Egy ilyen „egyszerűbb” termék lehetne az ingatlanvásárlásokat segítő, kis méretarányú térképeken alapuló tájékoztatórendszer. A következőkben ismertetésre kerülő minta az Egyesült Államok Ingatlan Forgalmazói által létrehozott, www.realtor.com címen érhető el, ingyenesen, a világhálón.

Az érdeklődők többféle módon is kereshetnek ezen az oldalon. Az egyik lehetőség a térképi kiválasztás. Ez egy országos áttekintő térképből indul ki, majd ezen belül a kiválasztott tagállam (nálunk a megye lehet az analógia) részletesebb, de még mindig csak áttekintő jellegű térképe jelenik meg. A továbbiakban a kiválasztott település már részletesebb környékén lehet finomítani a kijelölést. Ezen a szinten már azonosítószámokkal megjelenik a választható ingatlanok listája. Természetesen lehetőség van az igényünknek megfelelő ingatlan főbb paramétereinek (hálószobák, fürdőszobák száma, alapterület, árkategória) megadására is.

 

 


Fent látható Ohio állam átnézeti térképe

Alul a kiválasztott környék és az ajánlatok.

 


 


 


Válogatási szempontok megadása.

 


 


A megtalált ingatlanok.


 


A kiválasztott ingatlan helyének térképe, melynek a 1:50.000 körüli a méretaránya.

 

Hasonló, de jóval összetettebb szolgáltatás az Egyesült Királyságban működő „Searchflow” alkalmazás (www.searchflow.co.uk) (gazdája a National Land Information System). Ez az előfizetéses szolgáltatás kifejezetten az ingatlanforgalmazások lebonyolításának felgyorsítása érdekében került bevezetésre. Egy-egy tranzakció lebonyolításához több hatóságtól kell a megfelelő engedélyeket beszerezni, ami hagyományosan több hét, a rendszer használatával viszont legfeljebb két-három nap (az idő pénz !) időt vesz igénybe.

 


Ennek a hátterében a konkrét tranzakciók végrehajtása során már a mintegy 420 Gigabyt-os országos ingatlan-nyilvántartási rendszer áll. Az igényelt rész-szolgáltatásokról a végleges megrendelés előtt részletes pénzügyi kimutatást készítenek, és csak azután kerül végrehajtásra a tranzakció, ha az elektronikus számla kiegyenlítés is megtörténik.

Az Ordnance Survey (UK., Nagy-Britannia) alaptérképi szolgáltatása Interneten keresztül is igényelhető.


 

 


A korszerű informatikai és térinformatikai technológiák hazai alkalmazhatósága nem igazán kérdéses. Sokkal inkább nagy kihívás és felelősség a szakmai vezetők számára a megvalósítás hatékony útjának megtalálása.