Kozma Attila térinformatikai referens

Bentley Systems Hungary – Budapest – 1052 Petőfi S. u. 11. Tel.: 1-337 3411

Http://www.bentley.hu

 

MicroStation/J

A Műszaki Vállalkozás Modell alapja

Új termékkategóriát hozott létre a Bentley Systems a MicroStation/J kiadásával. A Műszaki Vállalkozás Modell (MVM) a hatékonyságot a hagyományos számítógépes tervezőeszközök szintje fölé emeli azáltal, hogy szorosabb integrációt tesz lehetővé az üzleti IT alkalmazásokkal amellett, hogy szakmaspecifikus tervezési szolgáltatáskészletet nyújt. Az új technológia alapja a MicroStation/J Java-kompatíbilis JMDL (Java MicroStation Development Language) környezete, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók intelligens, komponensalapú modelleket hozzanak létre. E műszaki-technikai komponensek mind a formát, mind a funkciót tartalmazzák, és teljesen asszociatív modellek meghatározását teszik lehetővé, amelyek az eszközök és termékek teljes életciklusában alkalmazhatók.

A hagyományos számítógépes tervezőrendszerek elsődlegesen arra koncentrálnak, hogy a papírtérképek vagy műszaki rajzok készítésének folyamatát automatizálják. Ugyanazért élnek a mérnökök és rajzolók a CAD lehetőségeivel, mint amiért az irodákban toll vagy írógép helyett a szövegszerkesztő alkalmazásokat használják. Mindkét esetben jelentősen megnő a hatékonyság, mivel az adatok bevitele és módosítása gyors, és ezek újra meg újra felhasználhatók.

Annak ellenére, hogy a számítógépes tervezési rendszerek általános grafikus technológiája elég hatékony, nem optimálisak a különböző műszaki területeken, és nem jól illeszkednek be a vállalati IT infrastruktúrába.

Már nagyon sok szakember használ tervezőszoftvert, ezért csak az eddiginél magasabb hatékonyság révén lehet versenyelőnyt szerezni a költségek és a piacbevezetési idő további csökkentésével. Ezt az új hatékonysági szintet nem lehet úgy elérni, hogy az íveket még gyorsabban rajzoljuk meg, mert ma már nem a geometriai szerkesztés a tervezési folyamat szűk keresztmetszete.

 

Ahhoz, hogy a tervezési és mérnöki hatékonyság jelentősen javuljon, a szállítóknak a számítógépes tervezést két dimenzióban kell integrálniuk. Először is az alapvető grafikus technológiákat szorosan integrálni kell a térinformatika (GIS), az építész- és építőmérnöki terület (AEC), és a gépészet alkalmazásaival. Másodsorban a számítógépes tervezést integrálni kell az olyan IT-alkalmazásokkal, mint a pénzügyi, logisztikai, és beszerzési rendszerek.

A grafikai, a műszaki és vállalkozási IT integrációja a Műszaki Vállalkozás Modell.

A számítógépes tervezés evolúciója az MVM-be időben történik a pénzügyi és logisztikai rendszerek fejlesztéseivel. Néhány évvel ezelőtt a vállalkozások különböző megoldásokat kerestek a könyvelés, személyzeti, és logisztikai tevékenységek ellátására. Ma a szervezetek tisztában vannak azzal, hogy az általános hatékonyságra kell koncentrálniuk, tehát olyan szorosan integrált rendszereket kell használniuk, mint amelyeket az SAP, Oracle, PeopleSoft, és Baan kínál. A Bentley MicroStation/J ugyanazt a szintű általános integrációt kínálja azáltal, hogy a termékek és eszközök teljes élettartamára koncentrál az ötlettől a tervezésen és használatba vételen keresztül a leépítésig (2. ábra).

MicroStation/J

A MicroStation/J a Bentley Műszaki Vállakozás Modell terméksorának alapja. Tartalmazza a Bentley MicroStation alaprendszer szolgáltatásait, de az új JMDL modulra épül. A SUN Java virtuális gépet magában foglaló JMDL-lel a Bentleya világon elsőként kínál natív Java fejlesztési környezetet a műszaki alkalmazásokhoz.

A JMDL kifejezetten a nagy, sok felhasználós modellezési projektek számára bővíti ki a Java virtuális gépet. Ezek a bővítések szükségesek az ilyen mérvű együttműködéssel járó mérnöki projektekhez, de a „vegytiszta” Java alkalmazások is módosítás nélkül futhatnak. A MicroStation/J-ben van egy Java DGN csomag, amely Java csatolót biztosít a meglévő MDL függvénytárhoz.

Az új alapmodulon túl a Bentley MicroStation/J számos új hatékonyságnövelő szolgáltatást is nyújt. Ilyen a teljes OLE támogatás, a csoportos kirajzoltatás, a digitális aláírás lehetősége, a fejlett látványképzés. Ezek a közelmúltban váltak elérhetővé a Bentley SELECT előfizetők számára a MicroStation SE kiadásban.

Igen fontos új szolgáltatás a Bentley MicroStation/J-ben a Parasolid tesmodellező modul, amelynek értékei révén a felületmodellező képességek is javulnak.

A Bentley MicroStation/J termék egy másik nagy előnye, hogy tartalmazza a térinformatikai, építészeti, és gépészeti alkalmazásokat, a MicroStation GeoGraphicsot, MicroStation TriForma-t és a MicroStation Modelert is.

Kezelőfelület, adatok és alkalmazások szempontjából a Bentley MicroStation/J teljesen kompatibilis a MicroStation előző változataival. Kezelőfelülete hasonló a MicroStation SE-hez, így az új felhasználók otthonosan fogják magukat érezni az új környezetben. Valójában újraoktatás nélkül ugyanúgy használhatják a MicroStation/J-t, mint a MicroStation 95 vagy MicroStation SE programokat. Természetesen a MicroStation/J teljesen kompatibilis a DGN formátummal, így azonnal használható az aktuális projektekben, anélkül, hogy a munkafolyamatban ez fennakadást okozna. A MicroStation fejlesztési nyelvben (MicroStation Development Language-ben, MDL-ben) írt alkalmazások, vagy a MicroStation BASIC programok általában újrafordítás nélkül fognak futni. Csak a külső DLL-ekhez forduló MDL-alkalmazásokat kell újrafordítani, de a forráskód módosítására nincs szükség.

Java komponens-szoftver

Az egyik kulcstechnológia, amely lehetővé teszi a mérnöki modellezés integrációját a vállalkozási IT alkalmazásokkal, a Java virtuális gép (JVM). Mivel a Java egyre népszerűbb, gyakorlatilag a komponens alapú alkalmazások fejlesztésének új szabványává vált, a Bentley a SUN JVM-et alkalmazza összes termékében.

A szabványos nyelv használatának egyik fő előnye a saját nyelvvel szemben, hogy a fejlesztés és egyénítés költségei csökkennek. A felhasználók és fejlesztők egyaránt élvezhetik a kereskedelmi szoftverfejlesztő eszközök, dokumentációk, és tanfolyamok előnyeit. A programozók tisztában vannak a Java előnyeivel, és szeretnek vele dolgozni. Ily módon sokkal könnyebb a fejlesztők felvétele, vagy a fejlesztési munka kihelyezése. A Java alkalmazások központi helyen tárolhatók, és automatikusan letölthetők az internetről vagy a helyi intranetről. Ez az ügyféloldalon megszünteti a telepítés és karbantartás költségeit, és az egész vállalkozásban megvalósítja az alkalmazások frissítését.

A Java nyelv másik előnye a „ha egyszer megírtad, bárhol fut” elv. Forrás szinten az MDL mindig is egséges volt, de a különböző operációs rendszerekben újra le kellett fordítani a programokat és külön licencre volt szükség. A Java vagy JMDL nyelven írt alkalmazások a Bentley MicroStation/J-ben bináris szinten kompatibilisek, ez csökkenti a különböző rendszerek változatainak karbantartási és engedélyeztetési költségeit.

 

Miért jó a Java?

· szabványosak a fejlesztőeszközök

· képzett programozók állnak rendelekzésre

· meglévő kisalkalmazások használhatók

· binárisan átfordítható

· egyszerű a telepítés és karbantartás

· bárhol fut

· integráció a vállalkozási IT-vel

· beépített Java eszközök

 

A kompatibilitás még egy lépéssel tovább is megy, mivel ezek az alkalmazások teljesen más környezetben is képesek futni, mint például web böngészőkön és hálózati számítógépeken. Egy kirajzoltató alkalmazás például, amely a MicroStation/J alatt fut, webböngészőből is indítható. A következetes kezelői csatoló csökkenti az oktatás idő- és költségigényét, és az üzemeltetési hibák lehetőségét.

A Java kulcsfontosságú előnye a műszaki és az üzleti alkalmazások integrációjához kapcsolódik. Számos nagy üzleti IT szállító – IBM, Oracle stb – a Java segítségével valósítja meg az olyan IT alkalmazások integrációját a vállalaton belül, amelyek különböző operációs rendszerek alatt futnak. Segítségével a Bentley MicroStation/J-ben a vállalkozás bármely Java alapú alkalmazása fennakadás nélkül integrálható a mérnöki munkákba. A műszaki komponensek és kisalkalmazások valamint az üzleti alkalmazások közvetlenül meghívhatják egymás metódusait. A JDBC összeköttetési eszközök segítségével kapcsolódik a MicroStation a vállalati adatbázisokhoz.

Végül pedig a Java teljesen új dimenziót ad a Bentley Continuum megvalósításához, amely a műszaki erőforrásokat teljes életciklusuk folyamán támogatja. A Java eredeti célja az volt, hogy robotokban, másológépekben, vezérlőkben, és liftekben alkalmazzák. Például a Hewlett–Packard is jelentett be már olyan eszközöket, amelyek a beágyazott (embedded) Java-val működnek. A MicroStation/J segítségével nemcsak tervezni lehet a telephelyeket és épületeket, hanem lehetőség nyílik a komponensek tényleges vezérlésére valós idejű működési környezetben. Ha a felhasználó például a képernyőn egy szelepre vagy ajtóra kattint, ténylegesen vezérelheti annak fizikai állapotát, ha „nyit” vagy „zár” utasítást küld. Ezeket az üzeneteket az eszköz digitális műszaki modelljének más paraméterei, komponensei, vagy üzleti szabályai is vezérelhetik.

Parasolid

Régebben a MicroStation modellezése felületmodellezésre korlátozódott. Felületmegjelenítésben a modellt az egyszerűsített külső felszínt alkotó térbeli háromszögek halmaza határozza meg. A lapokat éleik határozzák meg, az éleket pedig végpontjaik térbeli koordinátái.

Az ilyen felületmodellezés egyik hátránya, hogy a modellek meghatározása és módosítása nehézkes. Továbbá a modellnek csak a határoló lapjai vannak megadva, ezért a térfogatról nincsen közvetlen információ. A térfogattal kapcsolatos információ létfontosságú az olyan mennyiségek kiszámításához, mint egy objektum tömege, vagy egy fal építéséhez szükséges beton mennyisége.

Mint már említettük, a Bentley MicroStation/J az EDS által kifejlesztett Parasolid testmodellező modult alkalmazza. Ennek sebessége és megbízhatósága a kulcsa az olyan sikeres termékeknek, mint az EDS Unigraphics és SolidWorks. Segítségével a MicroStation felhasználók bonyolult 3D modelleket hozhatnak létre gyorsan egyesítéssel, közös rész képzéssel, kivonással. A 3. ábra felületmodelljéhez például 16 vektor, 24 él, és 10 lap megadása szükséges, míg a testmodell készítéséhez elegendő az A hasáb és B henger közös részét venni, és kivonni belőle a C hasábot.

A Parasolid segítségével ugyanakkor a MicroStation felületmodellezése is hatékonyabbá, robosztusabbá válik. Egyik kulcsfontosságú előnye más testmodellezési modulokkal szemben, hogy egyszerű és pontos geometriai metszetek számítására képes. Amikor például egy henger metsz egy síkot, a legtöbb modellező rendszer közelítő ívet ad, vagy még rosszabb esetben az él nem ívelt (sokszög), míg a Parasolid valódi kört vagy ellipszist számol. Ez megkönnyíti a metszéspontok számítását, és egyszerűbb, megbízhatóbb modellt eredményez (4. ábra).

Nemcsak azért szerepel a Bentley MicroStation/J-ben a Parasolid testmodellező moduk, hogy javítsa a modellezési szolgáltatásokat, hanem mert magas szintű adatcserét tesz lehetővé a különböző műszaki alkalmazások között. A gépészeti, üzemmérnöki, építészeti, sőt térinformatikai felhasználók az alaktrészek szintjén cserélhetnek adatokat, és nem a szakaszok, ívek és lapok szintjén. Például amikor egy üzemmérnök egy csövet hoz létre, ez a cső automatikusan létrehozhat egy lyukat a falon, amelyet az építész adott meg.

Általánosságban a szilárd modellezés megnöveli a rajzok vagy tervek jelentéstartalmát a 2D rajzhoz, sőt a 3D felületmodellhez képest is.

3. ábra – Ugyanazon objektum felület- és testmodellje.

Síkbeli rajzok esetében nem mindig egyedi és egyértelmű a teljes modell megjelenítése. Felületmodellel pontosan leírható a térbeli belső és külső felszín, de ez a modell nem tartalmaz térfogattal, anyagmennyiséggel, és tömeggel kapcsolatos információkat. Csak egy 3D testmodell biztosít olyan egyedi és egyértelmű megjelenítést, amely síkbeli nézetek és metszetek elemzéséhez, szimulációjához, és automatikus létrehozásához használható.

Alkalmazássémák

A CAD-szoftver- és független alkalmazásfejlesztők régebben olyan kiegészítéseket kínáltak, amelyek a térinformatikai, építész- és építőmérnök-, valamint gépészfelhasználók számára kínáltak sajátos szolgáltatásokat. E megközelítés korlátja, hogy ezek a csomagok nem mindig kapcsolódnak megfelelően az alaprendszerhez, valamint külön kell a kiegészítéseket megvásárolni. Mivel a Bentley úgy tartja, hogy a sajátságos mérnöki alkalmazások elengedhetetlenül szükségesek a felhasználói hatékonyság növelése érdekében, a Bentley három alapvető mérnöki alkalmazást kínál a MicroStation/J-hez. A Bentley MicroStation/J új felhasználói tetszés szerint ingyen telepíthetik a MicroStation GeoGraphics, a MicroStation TriForma, vagy a MicroStation Modeler programok egyikét.

A MicroStation GeoGraphics lehetővé teszi a térinformatikai felhasználók számára, hogy térképi adatokat hozzanak létre és elemezzék azokat. Be lehet építeni a grafikus és nem grafikus adatokat a térképiobjektum-alapú modellbe, térképkezelési, a adattisztítási, topológiaképző, és tematikus térképkészítő szolgáltatásokat nyújt.

Építészeti alkalmazáscsomag a MicroStation TriForma. Azt teszi lehetővé teszi a számítógépet használó építészek számára, hogy úgy dolgozzanak, ahogyan gondolkodnak. Az épületeket 3D-ben tervezhetik a Parasolid testmodellező műveletei segítségével. Az alap- és szintrajzok, költségbecslések automatikusan készülnek el az épületmodell alapján. Ez jelentős időt takarít meg, és javít a tervezés minőségén, mert aszármaztatott adatok mindig egységesek és naprakészek.

A MicroStation Modeler mecahnikai alkalmazáscsomag a gépésztervezők és alaktrészgyártással foglalkozó felhasználók hatékony eszköze. Alaksajátosság-alapú tervezési megközelítése a Parasolid testmodellező modul segítségével egységes környezetet nyújt a felület- és térfogati modellezéshez. Részletszerkesztési szolgáltatásokat is nyújt, továbbá alapul szolgál szerkezeti és kinematikai elemző progarmokhoz.

Azért adja a Bentley ezeket alkalmazásokat a MicroStation/J alaprendszerrel együtt, hogy a különböző területeken dolgozó felhasználók termelékenysége nőhessen. Az alkalmazások intuitív kezelőfelülete lerövidíti a mérnökök számára a betanulási időt. Végül ezek az alkalmazások magas szintű adatmodellt biztosítanak a tiszta DGN elemeken felül, az átállás a komponensmodellezésre sokkal könnyebb lesz.

Műszakikomponens-modellezés

A műszakikomponens-modellezés valószínűleg a Bentley MicroStation/J legfontosabb újítása. A műszaki komponensek fizikai objektumok számítógépes szimulációi, amelyek magukban foglalják a geometriát, a kapcsolatokat, az attribútumokat, és a viselkedést. A műszakikomponens-modellezést végző alkalmazásokat a Bentley és a külső gyártók a MicroStation/J segítségével fogják kifejleszteni.

A komponensmódszer fő célja, hogy a modellek és rajzok intelligensebbek legyenek, így a származtatott eredményeket és a tervezés módosításait önműködően lehet generálni. A komponensmodellezés egy pénzügyi szakemberek által kialakított számolótáblára hasonlítható. Segítségével a pénzügyi modellt igen kényelmesen fel lehet építeni, amikor a felhasználó megadja a különböző számok közötti kapcsolatokat. Ha a paraméterek egyike megváltozik, az egész modell automatikusan frissül, beleértve a származtatott grafikonokat és kördiagramokat is. A számolótáblában megadott pénzügyi modell lehetővé teszi a pénzügyi szakember számára, hogy "mi lenne, ha…" típusú elemzést készítsen különböző feltételek alapján.

Hasonlóképpen a Bentley MicroStation/J lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy intelligens műszaki modelleket építsenek. Fontos különbségek vannak a műszaki komponensek, és a grafikus elemek között, mint az élek, lapok, és cellák. Az egyik fontos különbség, hogy a komponenseket különböző módokon lehet megjeleníteni.

Egy vázkomponenst például meg lehet jeleníteni részletesen, árnyaltan (renderelten), egy méretezési rajzon pedig csak 2D-ben sematikusan (5. ábra). A több féle, automatikusan generált nézet ugyanúgy frissül a modell módosításakor, mint a származtatott objetumok a számolótáblában.

Az intelligens komponenseknek lehetnek olyan beépített szabályaik, amelyek paramétereik alapján meghatározzák méreteiket és kialakításukat. Amikor például egy karimaelem új méretet kap, nem csak a karima átmérője változik, de a lyukak száma is. Kapcsolódhatnak is a komponensek. Ilyenkor ha az egyik komponens változik, a kapcsolódók is frissülnek, hogy egyezzenek.

A komponensalapú rendszerek sokkal rugalmasabbak, mint azok, amelyek rögzített fájlformátumot használnak. A felhasználókat nem korlátozzák a rendszerelemek, hanem új komponenseket is létrehozhatnak, és ezeket megoszthatják a tervezőcsoport más tagjaival.

Kollaboratív Tervezés

Gyakori hiba az új komponenstípus-tervezést nagyban megkönnyítő rendszereknél, hogy a tervezőcsoport minden tagjának külön alkalmazásokat kell telepíteniük, hogy ezeket értelmezzék és módosítsák. A nagyszabású, hosszú távú projektek esetében, ahol a komponenstípusok széles tárházát használják, ez a probléma a szoftvert felügyelhetetlenné és támogathatatlanná teheti.

A Bentley MicroStation/J úgy kezeli ezt a problémát, hogy magukba a komponensekbe foglalja a magatartásukat meghatározó programokat. Ily módon amikor egy felhasználó egy új épületet tervez, amelyben egy adott ablakkomponens száz alkalommal fordul elő, a MicroStation/J beszúrja annak a JMDL sémaprogramnak egy példányát is, amely megadja, hogyan jeleníthető meg és szerkeszthető az ablak. Ezek a programok automatikusan az érintett felhasználókhoz kerülnek, anélkül, hogy telepítésre vagy konfigurációra lenne szükség. Így oldódik meg a más rendszerekben tapasztalható „zombi” vagy kiesegítő objektumok problémája.

A komponensek modellezése segítségével sokkal jobban megközelíthető a közös tervezés, mint a fájlalapú rendszerekkel. Ezekben egy adott felhasználó csak egy teljes fájlt képes kezelni, akkor is, ha annak csak egy kis területén kell dolgoznia. Ezért más felhasználók nem végezhetnek módosításokat ugyanazon a fájlon. A komponensalapú megközelítéssel a felhasználók a komponensekkel foglalkozhatnak, hasonló módon, mint amikor egy adatbázis-környezetben teljes táblák (állományok) helyett csak rekordokat zárolnak a felhasználók (6. ábra).

A MicroStation/J a tranzakciók kezelésére is tartalmaz egy beépített rendszert. Hosszú tranzakciók esetén a felhasználók egy központi adatbázisból leellenőrizhetik a modell egyes részeit, hogy helyi vagy távoli módosításokat végezzenek. Amikor a módosításokra sor került, ezek visszaíródnak a központi adatbázisba. A tranzakció-kezelő rendszer nyilvántartja az összes felhasználói módosítást, és jelzi a következetlenségeket, mielőtt visszaírna a központi adatbázisba. A hosszú tranzakciókon felül a MicroStation/J egy tervezési munkaszakaszon belül is támogatja a tranzakció-kezelést, az úgynevezett rövid tranzakciókat. A rövid tranzakciókat kezelő rendszerek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy visszaállítsanak korábbi állapotokat (roll back) és hogy megváltoztassák az egyes műveleteket, mielőtt visszaírnák azok eredményeit.

Folyamatos fejlesztések

Az új architektúra segítségével a Bentley egyre gyorsabban lesz képes szállítani a MicroStation továbbfejlesztéseit.

Ezek a folyamatos fejlesztések nem lesznek az eredeti változat részei, de a Bentley SELECT előfizetők ingyenesen hozzájutnak majd. Nagy előrelépés a hagyományos, MDL-alapú fejlesztésekhez képest, hogy a JMDL fejlesztések platformfüggetlenek, és így azonnal minden platformon a felhasználók rendelkezésére állnak. Ezeket a JMDL alkalmazásokat ugyanúgy le lehet tölteni a webről, mint a Java kisalkalmazásokat, és automatikusan el is indulnak. Számottevő költségmegtakarítást ez a szoftver frissítésében, mivel a felhasználóknak és rendszergazdáknak nem kell időt tölteniük a szoftverkomponensek szétosztásával, telepítésével, és karbantartásával.

Az egyik első alkalmazás, amely ki fogja használni a komponensmodellezés előnyeit, a MicroStation Expressions, egy JMDL alkalmazás, amely megkönnyíti a 2D rajzok, weboldalak és kirajzolandó műszaki dokumentumok létrehozását. Az Expressions-meghatározást a modelltől külön lehet tárolni, így azt különböző modellekre lehet alkalmazni. Ha a felhasználó megváltoztatja a modellt, vagy a kifejezést másik modellre alkalmazza, minden kimenet automatikusan és következetesen frissül. Az Expressions meghatározás arra is használható, hogy a felhasználó más alkalmazásokkal, például a ModelServer Publisherrel hozzon létre kimenetet.

Egy másik tervezett fejlesztés az idegen fájlformátumok, mint például az AutoCAD DWG natív támogatása. A jelenlegi DGN alapú fordítók problémája az, hogy nincsen minden egyes DWG elemnek megfelelő DGN elem. Emiatt az idegen elemtípusokat közelítő DGN elemekkel kell helyettesíteni, ami információveszteséghez vezethet. Mivel a MicroStation/J architektúrája rugalmas, és nem korlátozza előre megadott fájlformátum, minden elem és adattípus megvalósítható, így az formátumokat fordítás nélkül lehet olvasni és írni.

Összefoglalás

Egy olyan új architektúra a Bentley MicroStation/J, amelyet a felhasználó termelékenységének fokozására fejlesztettek ki. Csúcstechnológiájú modellezési technológiákat társítottak szakmaspecifikus alkalmazássémákkal, és lehetővé tették a műszaki és az üzleti informatikai eszközök integrációját a Java virtuális gép beépítésével. Az erőforrások és termékek teljes életciklusa alatt Lehetővé teszi a együttműködő mérnöki munkát, mivel a tranzakciók kezelésére komponens-technológiát és beépített szolgáltatáshalmazt nyújt. A komponens-technológia azáltal javít a felhasználó hatékonyságán, hogy lehetővé teszi asszociatív modellek létrehozását, és automatikusan generálja a különböző műszaki nézeteket.

Bentley MicroStation/J

· Internet integráció

· Windows OLE ügyfél és -kiszolgáló

· csúcsteljesítményű rajzolótechnikák

· Parasolid alapú testmodellezés

· fotohűségű látványelőállítás

· adatbáziskapcsolatok

· integrált alkalmazássémák

· Java virtuális gép

· komponensmodellezés

· tranzakciókezelés

· kompatíbilis a DGN-el és MDL-el

Bár a Bentley MicroStation/J forradalminak nevezhető technológiai szempontból, kompatibilitás szempontjából evolúciós lépés, megfelelve a Bentley Continuum megközelítésnek. Módosítás nélkül használhatók a meglévő DGN fájlok, MDL alkalmazások, és BASIC parancsfájlok, ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a munkafolyamat megzavarása nélkül álljanak át a Bentley MicroStation/J használatára.

A MicroStation 95 vagy MicroStation SE programokról történő átállás a Bentley MicroStation/J használatára olyan, mint a Windows 3.1 cseréje Windows NT-re. A felhasználói környezet ismerősnek látszik, és az alkalmazások változatlanul futnak, de a háttérben egy új, és sokkal hatékonyabb rendszer működik. Mivel mind az alaptechnológia, mind a szakmaspecifikus fejlesztések a MicroStation/J meglétét feltételezik, a Bentley javasolja mielőbbi frissítést az új alaprendszer-változatra.

Ugyan Bentley MicroStation/J a legigényesebb felhasználó igényeinek is megfelel, de ez nem jelenti azt, hogy kisebb szervezetek vagy elsősorban rajzkészítő felhasználóknak ne lenne megfelelő. Éppen ellenkezőleg, a Bentley MicroStation/J minden olyan szolgáltatást nyújt, amely a MicroStation-t e felhasználók kedvenc termékévé tette. Ezen felül sok további fejlesztés eredményét hordozza, amelyek a felhasználók munkáját azonnal hatékonyabbá teszik. Minden felhasználónak, akár nagy, akár kis projekten dolgozik, javára válhat egy olyan rendszer használata, amely nem korlátozza őket egy magasabb hatékonysági szint elérésében, vagy abban, hogy egy vagy több bonyolultabb projekten dolgozzanak, ha a szükség vagy a lehetőség úgy hozza.

 

 

Bentley - ModelServer termékek

A Bentley Systems egyedülálló technológiai megoldásokkal támogatja a műszaki adatok (tervek, térképek, 3D modellek, térinormatikai adatbázisok, stb.) hálózaton történő készítését, publikálását. Az összes elterjedt hálózati megoldáson (Intranet/Extranet/Internet) alkalmazható ModelServer szoftverek együttműködve a Bentley által kínált szerkesztő munkahelyekkel (kliensek) rugalmasan biztosítják a vállalat/intézmény összes szintjének együttműködését, valamint a hálózati adatcserét és adatpublikálást az adatszolgáltatók és adatfelhasználók között.

A ModelServer termékek segítségével helyettesíthetők a költséges munkaállomásokat összekapcsoló hálózati megoldások. A szerver funkciókat a ModelServer szoftverek látják el, lehetőséget biztosítva a legolcsóbb kliens megoldásokra (PC-n futtatott egyszerű Web böngészők). Megszüntetve ezáltal az egyes munkahelyek (kliensek) költséges karbantartását.

Adatszerverek:

ModelServer TeamMate

A ModelServer TeamMate segítségével hatékonyan kezelhető a vállalatnál előforduló összes dokumentum. Nincs szükség a dokumentumok megtekintéséhez az eredeti előállító szoftverekre , mivel a TeamMate több, mint 200 féle formátumot képes megjeleníteni. A kívánt dokumentumokból automatikusan készíthetők Web formátumú állományok, melyek azonnal publikálhatók az Interneten/Intraneten. A dokumentumok közötti kapcsolatok segítségével gyorsan és egyszerűen áttekinthetők az egyes projektekhez tartozó állományok, akár egy normál Web böngészővel is.

ModelServer Continuum

A ModelServer Continuum segítségével grafikus és alfanumerikus adatainkat egyaránt relációs adatbázisban tárolhatjuk. A program szabványos RDBMS technológiát alkalmaz, és számos adatbázis-bővítést ismer, közte az Oracle Spatial Data Optiont (SDO). A vállalat más rendszereihez SQL-lel kapcsolódik, illetve saját API-n keresztül is eléri azokat.

Adatpublikálók:

ModelServer Publisher

A ModelServer Publisher segítségével műszaki adatokat, térképeket tehetünk közzé az Interneten és a vállalati intranet hálózatokon. Dinamikus hozzáférést kínál a MicroStation (DGN), illetve AutoCAD (DXF,DWG) állományokhoz, mégpedig bármely elterjedt böngészőprogram – pl. Netscape Navigator vagy Microsoft Internet Explorer – segítségével. A ModelServer Publisher olvassa és kezeli a széles körben elterjedt SVF, CGM, PNG,VRML és JPEG formátumokat.

 

ModelServer Discovery

A ModelServer Discovery térinformatikai rendszerek publikálását teszi lehetővé az Interneten és a belső elérésű intranet hálózatokon. Dinamikus hozzáférést kínál a MicroStation Geographics segítségével létrehozott térinformatikai adatbázisokhoz, térképekhez és egyéb MicroStation adatokhoz. Teljeskörű térbeli analízisek, megjelenítések és plottolások végezhetők egy egyszerű internet böngésző használatával is. (Microsoft Explorer, Netscape Navigator)

ModelServer Imager

A ModelServer Imager nagy méretű (több száz Mbyte méretű) digitális képek hálózati elérését és kezelését teszi lehetővé dinamikus módon az Internet/Intranet/Extranet segítségével. Nagy területeket lefedő, nagy felbontású légifelvételek, űrfelvételek és egyéb raszteres képek publikálhatók gyorsan és alacsony költséggel.

ModelServer Discovery

A ModelServer Discovery egy Web alapú adatpublikáló eszköz, térképezéssel, térinformatikával foglalkozó intézmények, vállalatok számára. MicroStation GeoGraphicsÔ és más DGN alapú térinformatikai rendszerek (pl.: Intergraph MGE) dinamikus megtekintését és lekérdezését teszi lehetővé egy egyszerű Web böngésző segítségével (Netscape NavigatorO vagy Microsoft Internet Explorer).

A ModelServer Discovery segítségével automatikusan publikálhatók térképek és térinformatikai adatbázisok közvetlenül arról a számítógépről ahol készülnek, illetve ahol karbantartják őket. A folyamat nem igényel semmilyen előkészítést, vagy adminisztratív közbeavatkozást a szerver oldalon, így a kliens oldalon egy egyszerű Web böngészővel mindig a legfrissebb adatokat lehet elérni, biztosítva a felhasználó számára az egész projekt áttekinthetőségét, függetlenül attól, hogy az adatok milyen formátumban készültek.

A ModelServer Discovery a meglévő munkafolyamatok megváltoztatása nélkül biztosít azonnali és átfogó elérést az értékes térképi, térinformatikai adatbázisok felé. Az adatfelhasználók az adatok és térképek egyszerű megtekintésén túl dinamikus lekérdezéseket hajthatnak végre a térképeken és a hozzájuk kapcsolt adatbázisokon.

A ModelServer Discovery páratlan lehetőségeket biztosít minden olyan szervezet számára, mely rendszeresen fogad, küld vagy dolgozik térképekkel, térinformatikai adatbázisokkal.

Egyszerű adatelérés – bárki számára

Egyre szélesebb körben jelentkezik az igény a térinformatikai adatbázisok által nyújtott szolgáltatások iránt. Hagyományos módszerekkel a nagyméretű adatbázisokon végrehajtott térbeli analízisek drága és bonyolult térinformatikai szoftvereket igényelnek, így nincs mód az egyre nagyobb számú adatigénylő esetenkénti kiszolgálására. A ModelServer Discovery megoldja ezt a problémát, mivel egy mindenki számára ingyenesen elérhető és egyszerűen kezelhető eszközzel biztosítja az adatelérést.

Például egy terepen dolgozó mérnök is könnyűszerrel megkereshet egy adott objektumot (tűzcsap, oszlop, akna stb.) a térképen és lekérdezheti a hozzá kapcsolódó adatokat, jellemzőket (legutóbbi javítás dátuma, kicserélt tartozékok, stb.). Valamint választ kaphat olyan kérdésekre, melyek a további döntésekben segítik, mint például :

Elterjedt formátumok támogatása

A ModelServer Discovery segítségével a felhasználók ugrásszerűen növelhetik hatékonyságukat és bővíthetik külső/belső kommunikációs lehetőségeiket. A MicroStation GeoGraphicsÔ és a többi, számos DGN alapú MicroStationO alkalmazás által előállított adatokból a legelterjedtebb Web formátumú fájlok állíthatók elő (JPEG,CGM,SVF). Így a ModelServer Discovery-t alkalmazó szervezetek egy csapásra világszerte elérhető adatszolgáltatóvá válhatnak államigazgatási felhasználók, ipari alkalmazók, szakértők, alvállalkozók, potenciális vagy meglévő ügyfelek, valamint saját távoli irodáik számára.

Fejlesztés és testreszabás

A ModelServer Discovery nem csak egy végfelhasználói termék, hanem egy fejlesztői felület is, mely változatos módon kézreigazítható, továbbfejleszthető az MDLO , a MicroStation BASIC és a JAVAÔ programnyelvek segítségével.

Minden program, mely MicroStationra vagy MicroStation GeoGraphicsra készült, futtatható a ModelServer Discovery alkalmazás szerverén, így a MicroStation alapú fejlesztések teljes funkcionalitása kiaknázható egy egyszerű Web böngészővel. Például egy MicroStation BASIC alkalmazás, mely a MicroStation GeoGraphics funkcióit (pl.: tematikus szimbolizálás) használja, lefuttatható az Interneten keresztül.

A ModelServer Discovery-hez mellékelt JAVA osztályok és csomagok alkalmazásfejlesztő platformként szolgálnak külső fejlesztők számára. A JAVA programozóknak ezek az osztályok számos hasznos funkciót tartalmaznak (térképi navigáció, lekérdezések, földrajzi azonosítás, stb.), melyek beépíthetők a saját fejlesztésekbe.

 

 

Hatékony adatkezelés térinformatikai alkalmazás segítségével

A ModelServer Discovery-hez egy egyszerű adatkezelő alkalmazás (viewer applet) is mellékelve van, mely tartalmazza az alapvető térképkezelési, jellegmegjelenítő és földrajzi azonosító funkciókat. A bővített funkciókészlettel rendelkező alkalmazáshoz a felhasználók a Bentley SELECTSM szolgáltatáson keresztül juthatnak hozzá az elküldött CD-ROMon vagy a Web-ről letöltve a SELECT Streamâ folyamatos fejlesztési program részeként.

Dinamikus publikálás=naprakész adatok

Nagy mennyiségű nyomtatott dokumentum, rajz időrabló és költséges plottolása és postázása helyett lehetőség van ugyanazon információk elektronikus továbbítására a világ bármely pontjára. Sőt, az egyes adatigénylő kliensek szabhatják meg, hogy milyen jellegű, tartalmú és részletezettségű információt kívánnak megtekinteni. Az adatok felhasználói így biztosak lehetnek abban, hogy teljesen aktuális, naprakész információkat kapnak, és a legfrissebb változások is szerepelnek az általuk vizsgált adatbázisban. A térképek egy perc alatt lekérdezhetők a világ másik feléről egy alacsony árszintű, hagyományos hardver használatával is.

A ModelServer Discovery a térképeket 100 %-ig MicroStation hű formában publikálja, nem változnak meg a térképi jellemzők és nincs adatvesztés.

A ModelServer Discovery szerver alapú architektúrája megfelelőbb az adatbiztonság tekintetében, mint a formátumspecifikus, kliens alapú plug-in-ek vagy külső „nézegető” szoftverek, mivel ez kizárja az eredeti adatok letöltésének kockázatát. Az eredeti, szerkeszthető térképeket letöltő publikációs megoldások esetén fennáll a kockázata annak, hogy a publikált adatokat a felhasználó módosíthatja és jogtalanul tovább használja. A ModelServer Discovery-t alkalmazó adatszolgáltatók biztosak lehetnek abban, hogy a tulajdonukat képező nagy értékű adatokat senki nem tudja megváltoztatni, vagy illegálisan tovább értékesíteni.

Méretezhető architektúra

A ModelServer Discovery dinamikusan válaszol minden jelentkező hívásra, megsokszorozva a publikálási eljárásokat az adott pillanatban jelentkező igényeknek megfelelően. Ennek köszönhetően az adatpublikálási eljárás sebességét állandó szinten képes tartani a lekérdezések számának növekedése közben is, mégpedig a szerverként szolgáló hardver és a hálózati kapcsolat által biztosított fizikai adottságok maximális kihasználásával.

Távoli adminisztráció

Lehetőség van a szerver adminisztráció elvégzésére akármelyik kliens rendszerről, egy egyszerűen használható, Web alapú interfész segítségével a böngészőn keresztül. A távoli adminisztráció segítségével minimálisra csökkenthető a szerver állásideje és 24 órás hozzáférés biztosítható a dokumentumokhoz és a szerverhez egyaránt.

ModelServer Imager

Távérzékelési adatok a hálózaton

A ModelServer Imager (MSI) megoldást jelenthet azoknak a vállalatoknak és intézményeknek, amelyek széles körben kívánják távérzékelési adataikat (űrfelvételek, légifényképek, ortofotók), illetve egyéb raszteres adataikat (pl.: scannelt térképek) használni, valamint forgalmazni.

A ModelServer Imager egy nagy teljesítményű képkezelő szerver, mely megoldja a különböző formátumú digitális képek, raszteres állományok hálózaton és Interneten keresztül megvalósuló használatát. A kliensek (a szerverhez kapcsolódó adatigénylő szoftverek) lehetnek normál Web böngészők (Netscape Navigátor, Internet Explorer), MicroStation és MDL alkalmazások, valamint Windows alkalmazások. A ModelServer Imager rugalmas szerver képességei különböző feladatok megoldását teszik lehetővé:

A ModelServer Imager tökéletesen illeszkedik a HMR Inc. MicroStation alapú desktop képkezelő alkalmazásaihoz : a Descartes 6.1-hez és a ReproGraphics 6.11-hez. Támogatja az elterjedt raszter formátumokat : HMR, TIFF, GeoTiff, CIT, COT, RLE, TG4, CALS, JPEG.

A szerver képes megjeleníteni különböző képek kompozícióját, előállítva a képek mozaikját, illetve montázsát. A képkompozíciók létrehozhatók magával a ModelServer Imager segítségével, vagy az Image Manager, Descartes, ReproGraphics használatával. A képkompozíciók egy HMR project állományban (*.prj) kerülnek tárolásra, melyek ettől kezdve bármilyen típusú klienssel megnyithatók és kezelhetők.

SZERVER JELLEMZŐK

Platform

Windows NT v4.0 (Intel,Alpha)

Támogatott kommunikációs protokol

Kapcsolatok a kliensekkel

Az egyidőben létesíthető kapcsolatok száma nincs korlátozva, azonban a szerveren beállítható az Egyidejűleg maximálisan létesíthető kapcsolatok száma, valamint a Maximális üresjárati idő. Az első beállítással optimalizálható a szerver sebessége a hardver teljesítményének és az átviteli hálózat kapacitásának megfelelően. A második beállítással automatikusan megszakítható a kapcsolat azokkal a kliensekkel, amelyek nem mutatnak aktivitást, felszabadítva ezáltal a szerver erőforrásait az újabb adatigénylők számára.

Napló

A szerveren visszakereshető az összes végrehajtott művelet. Egy naplózó segítségével elemezhetők az események hibaelhárítási, konfigurálási vagy statisztikai célokból (esetleg számlázási célból ?!).

Gyorsítótár kezelése (cach performance)

A ModelServer Imager különböző gyorsítótárakat alkalmaz mind a szerver, mind a kliens oldalon a lehető leggyorsabb műveleti sebesség érdekében.

Képtömörítés

A ModelServer Imager lehetővé teszi a szerverről elküldött tömörítetlen képek menetközbeni (on-the-fly) JPEG tömörítését, melyeket a kliens az átvitel után automatikusan bont ki a képernyőn történő megjelenítéshez.

Az egy bites file típusokhoz itt is alkalmazhatók az RLE, Packbits, CITT3 és CITT4 tömörítési eljárások.

A HMR és COT típusú folyamatos tónusú képekhez automatikusan alkalmazható a JPEG tömörítés, anélkül, hogy a képeket az átvitel előtt a szerveren tömöríteni, majd utána a kliensen kibontani kellene.

KLIENSEK

Az összes Image++ alapú böngésző, MicroStation alkalmazás vagy Image++ alapú Windows alkalmazás használható kliensként a ModelServer Imagerrel.

Mindegyik típus képes kommunikálni a hálózaton vagy az Interneten keresztül a ModelServer Imagerrel.

Internetes Web böngészők

A „legvékonyabb” kliens a normál Web böngésző. A hagyományos Microsoft és Netscape böngésző ModelServer Imagerrel történő használatát egy ActiveX Web lap és egy Java Web lap könnyíti meg. A Web lapokba integrálva egy Explorerhez hasonlatos interface segíti a képek kiválasztását és kezelését, melynek neve Image Explorer.

 

 

 

 

Az Image Explorerrel végrehajtható funkciók :

MicroStation

Az Image Manager 6.1 verziójával installált MicroStation normál ModelServer Imager kliensként működtethető. A MicroStation konfigurálása erre a célra mindössze abból áll, hogy meg kell adni az Image Manager 6.1 párbeszédablakban a szerver IP címét, mely egy újabb meghajtóként jelentkezik a Kép Megnyitás (Open Image) párbeszédablakban.

Bármelyik MicroStation alkalmazás képes a ModelServer Imager funkcionalitását beépíteni saját munkafolyamataiba. Például a MicroStation GeoGraphics projektjeiben és a GEOPAK úttervező moduljában is megjeleníthetők a távoli szervereken tárolt digitális képek.

MicroStationt használva kliensként nagyfokú rugalmasság tapasztalható a nyomtatásban. A ModelServer Imager által közvetített képek kinyomtathatók a kliensről, a szerver automatikusan letölti a szükséges adatokat a megfelelő felbontású nyomtatáshoz.

Descartes és ReproGraphics

Amikor a ModelServer Imagerrel publikált képet egy Descartes vagy ReproGraphics nyitja meg, az „csak-olvasható” (read-only) képként viselkedik és minden művelet végrehajtható vele, amely egy ilyen beállítású képpel hagyományosan is elvégezhető. Tehát előállíthatók hibrid raszter-vektor térképek, raszter-vektor konverziók. Egy projektben szabadon vegyíthetők a szerverről származó és a kliens gépen lévő képek.

ModelServer Publisher és ModelServer Discovery

A ModelServer Imager mindkét rendszerbe integrálható. Az integrálást a Bentley Engineering Viewer oldja meg, mely a kliens gépen helyezkedik el. Segítségével a vektoros adatok, valamint a GeoGraphics projektek tökéletesen illeszthetők a raszteres adatokhoz. Ebben a környezetben a két szerver funkciói egybeolvadnak és a kliensnek egy közös felületként jelennek meg.

 

KÖZMŰ-NYILVÁNTARTÓ RENDSZEREK

ESPACE

Elektromos hálózati-nyilvántartó rendszer.

GSPACE

Gáz hálózati-nyilvántartó rendszer.

MicroStation Telco

Távközlési hálózati-nyilvántartó rendszer.

MicroStation GeoWater

Vízvezeték hálózati-nyilvántartó rendszer.

MicroStation GeoWasteWater

Szennyvíz hálózati-nyilvántartó rendszer.