HUNAGI

Magyar Térinformatikai Társulás

Az ernyőszervezet 1994-ben alakult és 1996 januárjában jegyezték be. Elsődleges célja a térinformatikai kultúra terjesztéséhez való hozzájárulás a koordináció és együttműködés eszközeivel, az adathozzáférés és a felhasználás elősegítése. Az interdiszciplináris szervezetnek 23 tagja van, melyek a kormányzati, nem kormányzati szervezetek, akadémiai és oktatóhelyek, valamint a magánszféra képviselőit foglalják magukba. A soron következő meghívott tagszervezet a Magyar Teleház Szövetség lesz. A HUNAGI honlapján (www.fomi.hu/hunagi) megtalálhatók a szervezet küldetésének megfogalmazása, célkitűzései, tisztségviselőinek adatai, és magalakulása óta tevékenységének legfontosabb mozzanatai.

A HUNAGI 1998. ÉVI FŐBB ESEMÉNYEI

Magyarországi szakmai rendezvények előkészítése és lebonyolítása HUNAGI támogatással

Európai Bizottság 4. Térinformatikai Műhelye kiállítással . Budapest, 1998 június 24-26 22 ország 120 szakembere részvételével. Közös DG JRC-HUNAGI rendezvény az EU III.főigazgatósága megbízásából. A fontos hazai programok és eredmények bemutatásával. Részletes tájékoztatás jelent meg a Térinformatika 1998.szeptemberi számában. Kiemelendő a következő HUNAGI tagszevezetek közreműködése: MeH IKI, MH TÉHI, FVM FÖMI, MÁFI, SE FFFK ezen felül az OMFB és FVM támogatása.

ECO BP’98 „Erőforrás és környezeti monitoring” szimpózium (ISPRS VII:Bizottság) Budapest, 1998 szeptember 1-4. 33 országból 196 regisztrált résztvevő, további mintegy 100 meghívott és látogató részvételével. Kiállítással. Beszámoló jelent meg a Geodézia és Kartográfia októberi és novemberi számában. Kiemelendő a következő HUNAGI tagszevezetek közreműködése: FVM FÖMI, MH TÉHI, MÁFI, SE FFFK ezen felül az OMFB, FVM és több szponzor pld HUNGIS, HUNAGI támogatása.

ENSz Európai Gazdasági Bizottság MOLA (földügyi szakigazgatási szakemberek fóruma) Földpiaci műhely. 22 ország 50 szakértője és nemzetközi intézmények (Világbank, ENSz EGB és FIG) képviselői részvételével. A rendezvény témája, a földpiacot befolyásoló szervezeti, jogi, informatikai, technológiai, oktatási.képzési, pénzügyi és intézményi kérdések fokozott érdeklődést váltottak ki. A magyar delegáció tagjain felül mintegy 60 további hazai szakember aktív részvételére volt lehetőség az ENSz hozzájárulásával.
ESMI európai térinformatikai metaadat infrastruktúra kialakítása c. nemzeti műhely a RAVI és HUNAGI közös szervezésében, melynek a Miniszterelnöki Hivatal adott otthont december 2-án.

HUNAGI mint a honi térinformatikai eredmények és értékek közvetitője. EUROGI tagságának harmadik esztendejében a HUNAGI már bekerült az európai szervezet végrehajtó bizottságába a CERCO finn elnöke (Ratia) ajánlására, sőt annak első ülésén – az EUROGI főtitkára (Chenez), valamint az AFIGÉO elnöke (Lummaux) javaslatára a HUNGIS látja el a szervezet kincstárnoki posztját is. Mindezen felül, 1998 nyarán a HUNAGI-t meghívták a Globális Térinformatikai Infrastruktúra kezdeményezés tanácsadó bizottságába. A GSDI Bangemann EU főbiztos és Babitt USA miniszter támogatása mellett Canberrában rendezett harmadik konferenciáján Malájföld mellett Magyarország példáján keresztül nyílt lehetőség bemutatni és megvitatni az átmenetben lévő országokban a térinformatikai infrastruktúra szerepét és fejlesztését. A vitát az ANZLIS, FGDC valamint a Geomatics Canada vezetői irányították és mindkét ország megközelítését példaértékűnek ítélték. Jelenleg a GSDI a térinformatika legmagasabb szintű szakmapolitikai fóruma, melynek mindössze 100 meghívott résztvevője van (köztük az ISO TC211, OGC, Microsoft, NIMA, Intergraph, Oracle, CERCO, FGDC, USA külügyminisztériuma, ENSZ, Világbank, DDGI, RAVI, AGI, az afrikai, ázsiai, ausztrál-újzélandi és európai térinformatikai ernyőszervezetek stb). A GSDI fórumán térségünkből egyedül a HUNAGI van jelen.

Projektek

1998 óta a HUNAGI és tagszervezetei több európai projekt részese. A projektek között találjuk a következúket: ESMI metaadat-szolgáltatás (EUROGI-DGXIII/INFO2000), P22 térinformatikai kereskedelem és gyakorlat az EU 5 tagországában és Magyarországon, (EUROGI-DG XIII/LAB), PANEL-GI nyugat-keleti know-how transzfer (GISIG-DG XIII), 4th EC GIS rendezvény (DG JRC/DG III), ABDS közigazgatási határ-adatbázis szolgáltatás a térségünk országaiban (FÖMI/DGXIII).

A HUNAGI 1999. ÉVI MUNKATERVE

  1. Részvétel az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet munkájában
Részvétel az EUROGI 1999. évi Közgyűlésén
Részvétel az EUROGI Végrehajtó Bizottsági ülésein
Kiegyensúlyozottabb tagdíjpolitika bevezetésének javaslata
EUROGI és az ISPRS VII. Bizottság együttműködése az ISPRS „Térinformatika mindenki számára” témakörű világkongresszus (2000. július) előkészítésében
A térinformatika sikeres nemzetgazdasági alkalmazásairól európai körképet készít az EUROGI. Az IB tagja, a norvég földmérési szolgálat képviselője irányítja a munkát, melynek a HUNAGI részéről kijelölt levelezője Sikolya Zsolt (MeH)

2. A HUNAGI részvétele hazai, EUROGI és EU pályázatokban

Pán-európai térinformatikai intézmény-kapcsolaterősítési projekt (PANEL-GI) szerződés szerinti végrehajtása
Az ”Európai térinformatikai metaadat szolgáltatási infrastruktúra” (ESMI - European Spatial Metadata Infrastructure) projektben való közreműködés az 1998.december 2-i ajánlásoknak megfelelően (a hazai METATÉR térinformatikai metaadatbázis szolgáltatás illeszkedjen az európai ESMI térinformatikai metaadat infrastruktúrához). Elérendő, hogy az ESMI megvalósítási folyamatában Magyarországot mind a fejlesztésbe, mint a kisérleti üzembe, tesztelésbe vonják be.
Kapcsolatépítés a GIPSIE projekttel, amely az EU által támogatott európai térinformatikai ipar és szolgáltatók közötti interoperabilitás fokozását tűzi ki célul.
A KEK országok közigazgatási határadatbázis szolgáltatás (ABDS) projektben vállalt feladatok teljesítése. (Elsősorban dokumentumok véleményezése és a projekt eredményeinek nemzetközi megjelenítése.)
Max. 5 KKE országra vonatkozóan a szerzői jogi és kapcsolódó jogszabályi környezettel összefüggő helyzet leírása az EUROGI részére a CAGI és POLGIS szervezetekkel karöltve, HUNAGI vezetéssel. Előkészítése megtörtént, jóváhagyásra vár.
Az 1999. évi EUROGI tagdíj biztosítása érdekében az év első felében OMFB Mecenatúra pályázatot készítése tagdíj-támogatási kategóriában.
Az Európai Térinformatikai konferencián való magyar részvétel bátorítása (Lund, 1999. október 20-22)

3. Információ áramoltatás a szaksajtóban.

Az elmúlt évi hagyományokhoz hűen, tovább gondozandó a Térinformatika "Európai Kapcsolatok" rovata, mely a HUNAGI híreit adja közre, felhívva a figyelmet a közeljövő eseményeire is.
Rendszeres közlés a Geodézia és Kartográfia szakfolyóiratban.
Interjúk, hírek a Geomatika szakfolyóirat számára
Felkért cikk a GITC kiadó GIM folyóirata számára.
Felkért cikk a Sustainable Agriculture Initiative szakfolyóirat részére
A HUNAGI-t és tagszervezetet bemutató legszélesebb körben terjesztett kiadvány az a 12 oldalas brosúra, amely a fontosabb térinformatikai tárgyú rendezvények résztvevői számára kerülnek időről-időre terjesztésre.

4. Aktív részvétel konferenciák, rendezvényeken, részvétel előkészítésükben, lebonyolításukban

Cseh Térinformatikai Társulás CAGI konferenciáján meghívott előadás Sikolya Zsolt-Remetey-Fülöpp Gábor: a magyarországi térinformatikai stratégia és infrastruktúra program. 1999. január 26
Cseh agrár- és erdészeti informatikai konferencia az EU csatlakozás jegyében Sec, 1999. február
A ISPRS kongresszus „Térinformatika mindenki számára” előkészítése az erőforrás és környezeti monitoring szakterületen 2000. július, Amszterdam
Az 1999. évi UNISPACE III (Bécs) részvétel előkészítése (MÜI, MFTTT, FÖMI)
A debreceni „”Informatikai kutatások, fejlesztések és alkalmazások az agrárgazdaságban” konferencia 1999 augusztus (programbizottsági részvételre való felkéréssel) 1999. augusztus 17-19
A IX. Országos Térinformatikai Konferencia Szolnok, 1999. szeptember
A PANEL-GI Magyar Nemzeti Panel nemzetközi műhelye (HUNAGI-FÖMI-SE FFFK) 1999. szeptember
A FIG III. (térinformatikai) Bizottság szimpóziuma (SE FFFK, Székesfehérvár) 1999. október
A TAMA Számítógéppel segített birtokrendezés és vidékfejlesztés nemzetközi műhely 1999 október 11-13 Budapest
Európai Térinformatikai Konferencia 1999 október 20-22, Lund

5. HUNAGI honlap létrehozása és karbantartása

Honlap gondozás a PANEL-GI projekt keretében. Főszerkesztő: a HUNAGI főtitkára, webmester: Király Tibor (FÖMI). Az aláírt PANEL-GI szerződés lehetőséget teremt a HUNAGI honlap javítására, megvalósulhat a naprakész nyilvántartás a tagszervezetekről (tevékenységeik bemutatásáról kijelölt levelezőkkel, vagy kereszthivatkozással), a híranyag figyelés és továbbítás, továbbá a tagok és a honlap szerkesztő kapcsolatának megszervezése, illetve a nem- tagszervezetekkel való keresztkapcsolatok feltüntetése.

6. Az európai szintű versenyképesség fokozása érdekében a honi térinformatikai szereplők érdekeinek képviselete, képességeinek, eredményeinek tükröztetése pld. az Európai Unió, és az EUROGI tematikus adatbázisaiban.

EC DGIII/Joint Research Centre adatbázisában
CORDIS (Community Reseach and Development Information System) adatbázisában
ECHO adatbázisában
EUROGI honlapján
GIS International Group, Genova adatbázisában stb.

Kívánatos, hogy minden HUNAGI tagszervezet adja meg honlapcímét a keresztreferencia biztosítása céljából.

7. HUNAGI résztvétele az Észak-Karolina - Északrajna-Vesztfália és Magyarország együttműködésének előkészítésében és megvalósításában

Az együttműködési dokumentum előkészítése aláírásra.

8. Részvétel a GSDI tanácsadó testületében

Részvétel a Globális Térinformatikai Adatinfrastruktúra (GSDI) Tanácsadó Bizottságában valamint a Műszaki feladatcsoportjai munkájában. A HUNAGI tagszervezetek szakértőinek információ-ellátása és bevonásuk a nemzetközi együttműködésbe mindenekelőtt a szabványosítás és a metaadat szolgáltatások területén. A HUNAGI dr. Mihály Szabolcsot jelölte a Metaadat bizottságba illetve az FGDC ISO TC 211transzlációs munkacsoportjába.

9. Középtávú HUNAGI stratégia

HUNAGI tagsági politika továbbfejlesztése

Időröl-időre felmerül annak szükségessége, hogy a HUNAGI működésbiztonságának fokozása érdekében a tagszervezetek között legyenek minisztériumok és cégek is (a német DDGI mintájára).
Magánszemélyek továbbra is szervezetük vagy intézményükön keresztül tudnak közreműködni.

Elfogadott szakmapolitikai stratégia

Erősítendő a nemzetközi együttműködés euró-atlanti irányultsága.
A felhalmozott kapcsolati és erkölcsi tőkét az EU csatlakozás előkészületeinek szolgálatába kell állítani.
A HUNAGI támogatása kormányzati és főleg a szakterületi irányítás oldalról alapvető jelentőségű, annál is inkább, mivel mind az európai társ-szervezetek, mind az EUROGI vezető befolyásos szakemberei többnyire a térképészeti szakterület irányítói körét képviselik.
A működési feltételek eddigieknél megbízhatóbb biztosítása érdekében jobb munkamegosztást szükséges megvalósítani.
További pályázatok, szerződéses feladatok vállalása kizárólag a HUNAGI tagszervezetek képviselőinek érdemi közreműködésével képzelhetők el.
Internet honlap elektronikus tájékoztatás és az angol nyelvű brosúrák továbbra is nélkülözhetetlenek.
HUNAGI tagszervezeteinek képviselőinek munkacsoportokba szervezése az NTS megvalósításának témaköreiben ésszerű és hasznos lehet.

 

 

 

 

HUNAGI tagszervezetek és képviselőik (1999 március 22)

AM/FM-GIS Hungary képviselő: Dr Csemniczky László elnök

1111 Budapest Műegyetem rkp. 3 Kmf.16, tel: (1)463 1146, fax:(1)463 3209,

: : csemnicz@altgeod.agt.bme.hu

BME Fotogrammetria Tanszék képviselő: dr. Mélykúti Gábor, egyetemi tanár

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3, Tel: (1) 463-1187, fax: +36(1) 463-3084,

: : gmelykuti@epito.bme.hu

DATE Mezőgazdaságtudományi Kar Számítóközpont képviselő: Dr Herdon Miklós igazgató

4032 Debrecen, Böszörményi út 138, tel: (52) 347-888, fax:(52) 413 385,

: : herdon@fs2.date.hu

Földmérési és Távérzékelési Intézet képviselő: Pál Lévai, osztályvezető

1373 Budapest Pf. 546, Tel: (1) 222 5116, fax: (1) 222 5117,

: :levai@fomigate.fomi.hu

Fővárosi Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás képviselő: Dr Szalai .László

1118 Budapest, Budaörsi ut 141-145,Tel: (1) 309-1045, fax: (1) 246-2942

: :

Gábor Dénes Alapítvány képviselő: Dr.Sándor Sélinger, elnök, egyetemi tanár

RO-3400 Cluj - Romania Of.P.S.C.P.737, Tel: +40 64-420-454, fax: +40 64-420-454,

: : selinger@gdf.org.soroscj.ro

GRID Budapest képviselő: Bozó Pál, KüM főosztályvezető, igazgató

H-1016 Budapest, Fő u. 44-50, Tel: (1) 457-3369, fax: (1) 201-4361,

: : gridbp@kik.ktm.hu, URL: http://www.gridbp.meh.hu

HUNGARNET Egyesület képviselő:Nagy Miklós főtitkár

1132 Budapest Victor Hugo u. 18-22, Tel:(1)349-7987, fax: (1)270 9650,

: :h11nag@ella.hu

HUNGIS Alapítvány képviselő:Dr. Berencei Rezső ü.v.igazgató

1243 Budapest Pf. 718 Tel: (1)356 6794, fax: (1)356 6794,

: : berencei@hungis.datanet.hu

József Attila Tudományegyetem Természeti Földrajzi Tanszék képviselő: dr. Mezősi Gábor, egyetemi tanár

6722 Szeged Egyetem u. 2, Tel: (62) 454 156, fax: (62) 454 158,

: : mezosi@earth.geo.u-szeged.hu

Magyar Állami Földtani Intézet, képviselők: Turczi Gábor (GIS), Dr.Kardeván Péter (távérzékelés)

1442 Budapest Pf. 106, Tel: (1) 220 6194, 251 1768 fax: (1) 251 0703,

: : turczi@mafi.hu, kardevan@ind.eunet.hu

Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság képviselő: Detrekői Ákos akadémikus, elnök

1027 Budapest Fő u. 68 Tel: (1)202-1456/463-1187, fax: (1)463 3084,

: adetrekoi@epito.bme.hu:

Magyar Földrajzi Társaság képviselő: dr. Kertész Ádám egyetemi tanár

MTA FKI, 1062 Budapest Andrássy út 62 Tel: (1)311 7814, fax: (1)311 7814,

: : kertesza@helka.iif.hu

 

Magyar Közigazgatási Informatikai Egyesület képviselő: Bodnár János elnök

4400 Nyíregyháza Kossuth tér 1 Tel: (42) 314 724, fax: (42) 314 724,

: : zoz@hotmail.com

Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége képviselő: Vásárhelyi Miklós

c/o TÁKISZ H-7633 Pécs Szigeti u 33/a, Tel: (72)313-711, fax: (72)313-048

: : bar@pannet.itb.hu

Magyar Urbanisztikai Társaság képviselő: Paksy Gábor elnök

VÁTI Rt, 1253 Budapest Pf 20 Tel: (1)356 8202, fax: (1)356 8003,

: : vati@mail.datanet.hu

Magyar Űrkutatási Iroda képviselő: Dr Both Előd igazgató

1052 Budapest Szervita tér 8 Tel: (1)317-8717, fax: (1)318-7998,

: : elod.both@omfb.x400gw.itb.hu

MH Térképészeti Hivatal képviselő: Kádár István, mk.alezredes, hivatalvezető-helyettes

1525 Budapest 114 Pf. 37, Tel: (1) 212 2786, fax: (1) 212 4390

: :

Magyar Agrárinformatikai Szövetség, képviselő: Varga Péter

1093 Budapest Zsil u. 3-5, Tel: (1) 332-8167 fax: (1)153-2552,

: : 100324.1724@compuserve.com

Miniszterelnöki Hivatal Helyettes Államtitkárság képviselő: Sikolya Zsolt, főosztályvezető

1054 Budapest Kossuth tér 4, Tel: (1) 268 3336, fax: (1) 268 3322,

: : sikolya@itb.hu

Neumann János Számítógéptudományi Társaság képviselő: Havass Miklós ex-elnök

1054 Budapest Báthori u.16 Tel: (1)332-9349, fax: (1)331-8140,

: : havass@rt.szamalk.hu

Soproni Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar képviselő:Dr. Márkus Béla egyetemi tanár

8000 Székesfehérvár Pirosalma u. 6. Tel: (22)315 125, fax: (22)327 697,

: : mb@geo.cslm.hu

VÁTI Rt képviselő: Barkóczy zsolt osztályvez.

VÁTI Rt, 1253 Budapest Pf 20 Tel: (1)356 8202, fax: (1)356 8003,

: : vati@mail.datanet.hu